follow us at Twitter
follow us at Facebook

De frisse blik

Boek voor 30 september een filmworkshop met het Cultuurkaarttegoed

Boek voor 30 september een filmworkshop met het Cultuurkaarttegoed

Eind september verloopt het Cultuurkaart tegoed. In totaal blijkt er ruim 4,6 miljoen euro nog niet te zijn besteed. 

Schooltegoed is geldig tot 30 september 2015. Daarna vervalt het. 

De workshops kunnen in de rest van dit schooljaar uitgevoerd worden.

 

Kijk hier voor een overzicht van de workshops.

 

Steeds meer middelbare scholen nemen de workshops van De frisse blik structureel op in het curriculum van hun school. Zij vinden het van belang dat hun leerlingen kritisch leren kijken naar non-fictie televisie  en zelf met film, interview en montage aan de slag gaan.


Reineke Hesselt van Dinter (Docent Muziek/CKV, jaarlaag en zorgcoördinator Hyperion Lyceum) vertelt: ’Vorige week heeft De frisse blik al onze derde klassen les gegeven. De leerlingen hebben met een enorm plezier gewerkt en prachtige films gemaakt. Doordat de trainers van De frisse blik zo goed omgaan met de kinderen en inspelen op hun niveau durf ik het helemaal uit handen te geven. Ze mochten werken met de mooie apparatuur die De frisse blik meenam en kregen daarin alle vrijheid en vertrouwen. Mijn leerlingen voelden zich  gezien en op hun gemak waardoor ze echt gingen experimenteren en de diepte in gingen met hun films. Heel mooi om te zien. De professionaliteit en degelijkheid van De frisse blik, zowel didactisch als creatief en organisatorisch maakt het heel prettig om ze de school binnen te halen.’

Bij De frisse blik leer je kritisch kijken door met film, interview en montage aan de slag te gaan!

 

De frisse blik zet film niet alleen in als educatief middel, maar ook als element om verbindingen te leggen tussen mensen en de sociale cohesie te vergroten.

 

Lees hier verder.

"Het opende toch wel mijn ogen; dat de media ons zó manipuleren! Het was dus leerzaam, maar ik heb ook heel veel gelachen om de filmpjes." (Floris, 3 HAVO)

                      

 

Lerarenbeurs Professionalisering Begrijpend kijken en filmmaken

De gemeente Amsterdam wil goed onderwijs voor alle Amsterdamse leerlingen en wil scholen hierbij ondersteunen. Zij faciliteert dit met de Amsterdamse Lerarenbeurs. Deze beurs biedt leraren de mogelijkheid budget aan te vragen ten behoeve van eigen verdere professionalisering. Aanvragen voor het schooljaar 2015-2016 kan in de periode van 19 maart – 29 april 2015. 

 

De frisse blik biedt een professionaliseringstraject voor leerkrachten PO (bovenbouw) en docenten VO gericht op Begrijpend kijken en filmmaken. Mediawijsheid, 21e eeuwse vaardigheden en burgerschap staan hierin centraal.

We helpen graag met de aanvraag!

Het belangrijkste dat ik heb geleerd is....'dat bijna alles wordt gemonteerd en dat je nu anders kijkt naar tv'. (Charity, 13 jaar)

Begrijpend kijken

de Volkrant, 20 februari 2015
de Volkrant, 20 februari 2015

Onze directeur Lucas Westerbeek schreef op de opiniepagina van de Volksrant over onze visie op 'begrijpend kijken'.

 

Leerlingen leren op school tekstverklaren, samenvatten, artikelen analyseren en boeken lezen. Ze leren hoe schrijvers manipuleren met taal. Het hedendaags onderwijs leidt jongeren nog steeds op, zoals ik in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ben opgeleid: louter tekstueel. Over beeld leren ze niets.

 

Je kan het stuk hier helemaal lezen.

 "Een prachtige impuls voor structureel gebruik maken van film als informatieverwerking. Uitdagender onderwijs bestaat er niet!" (André Lammers, directeur Dr. H. Bavinckschool)

De frisse blik is partner van Het Amsterdams Filmmenu

"Alles wat de media vrijgeven kan gemanipuleerd zijn, het hoeft niet waar te zijn. Ze geven je al een mening over iets." (Ryan, VWO 3)